Ознака: висок крвен притисок

СОВЕТИ како да спречите појава на хипертензија

Ако имате ризик фактори за појава на хипертензија, тогаш задолжително мора да превземете нешто за да се заштитите.  Еве што може да направите: ПОЧНЕТЕ СО ПОЗДРАВА ИСХРАНА Здрави маснотии во исхраната Зголемете…

СИМПТОМИ НА ЗАПУШЕНИ КРВНИ САДОВИ

Многумина и понатаму веруваат дека запушувањето на крвни садови ги мачи единствено старите лица. Овој проблем, велат стручњаците, неретко ги погодува и младите луѓе. Многу е важно да се препознаат знаците на…

Во која група за опасност од висок крвен притисок спаѓаш

Хипертензијата може да предизвика болести на срцето, мозокот, очите и бубрезите, односно може да доведе до срцев или мозочен удар, или пак задебелување на ѕидовите на крвните садови. Хипертензија е зголемен крвен…

Кои се симптомите и како да препознаете висок крвен притисок?

ШТО Е АРТЕРИСКА ХИПЕРТЕНЗИЈА Артериска хипертензија е состојба на трајно покачен систолен и/или дијастолен крвен притисок. За хипертензија се смета вредност на крвниот притисок од 140/90 mm Hg и повисоко. Артерискиот притисок…