Ознака: вредности

Холестерол, триглицериди, вкупен холестерол… Како да ги прочитате вредностите и кога ви е здравјето загрозено

ХДЛ (ДОБАР) ХОЛЕСТЕРОЛ ХДЛ холестеролот се честички со висока густина и неговото високо ниво е добро, бидејќи тој е заштитнички холестерол. Пожелно е ХДЛ да биде што е можно повисок, бидејќи неговото…

ЛИСТА НА ВРЕДНОСТИ: Што се смета дека е нормален притисок, а кога се дијагностицира хипертензија

Крвниот притисок се мери со помош на апарат за притисок. Првиот, или горниот број, го мери притисокот во артериите кога вашето срце чука (систолен притисок). Вториот, или долниот број, го мери притисокот…