Ознака: гастритис

ВОСПАЛЕНИЕ НА ЖЕЛУДОЧНАТА СЛУЗНИЦА ИЛИ ГАСТРИТИС – Како да го препознаеш?

РИЗИК ФАКТОРИ  Причините кои го зголемуваат ризикот од појава на гастритис се: Инфекција предизвикана од Хеликобактер пилори – Најзначајниот ризик фактор за гастритис е инфекцијата предизвикана од бактеријата Helicobacter pylori. Иако се…

Кои се знаците кои алармираат на хроничен гастритис

Хроничниот гастритис претставува воспаление на желудочната слузница. Ова заболување често е локализирано и неправилно распоредено долж желудочната слузокожа. ВИДОВИ Хроничниот гастритис тип А и Б се две основни форми на хроничен гастритис…

Што може да ти предизвика гастритис?

Желудникот е најширокиот дел од дигестивната цевка кој служи за складирање и варење на храната. Во желудникот секој залак се таложи во слоеви кои со желудочниот секрет хемиски се разградува на едноставни…