Ознака: деца

КРАЈНИЦИ КАЈ ДЕЦА – КОГА ТРЕБА ДА СЕ ВАДАТ

Крајниците се групи на лимфно ткиво кои се наоѓаат под епителот во устата и ждрелото. Тие создаваат лимфоцити и се дел од имуниот систем, а нивна улога е да го заштитат горниот…

ОТОК НА ЛИМФНИ ЈАЗЛИ КАЈ ДЕЦА

Лимфните јазли претставуваат клетки и хемиски супстанци кои заедно учествуваат во одбранбената (имунолошка) реакција на организмот. Секоја група лимфни јазли има свое “задолжение“ да ја собира лимфата (течност што се “цеди“ од…