Ознака: дијабетес

Што предизвикува дијабетес тип 1 и кои се симптомите

Дијабетес тип 1 ( дијабетес зависен од инсулин) е болест предизвикана од целосен недостаток на инсулин што трае цел живот. ШТО ПРЕДИЗВИКУВА ДИЈАБЕТЕС ТИП 1 Дијабетесот зависен од инсулин се појавува кога…

Што е шеќерна болест, а што инуслин?

Дијабетес или шеќерна болест е пореметување на метаболизмот кое се карактеризира со хронична хипергликемија (покачено ниво на шеќер во крвта) поради нарушено излачување на инсулин, делување на инсулинот или и двете. ШТО…