Ознака: добар холестерол

Холестерол, триглицериди, вкупен холестерол… Како да ги прочитате вредностите и кога ви е здравјето загрозено

ХДЛ (ДОБАР) ХОЛЕСТЕРОЛ ХДЛ холестеролот се честички со висока густина и неговото високо ниво е добро, бидејќи тој е заштитнички холестерол. Пожелно е ХДЛ да биде што е можно повисок, бидејќи неговото…

ЛОШ ХОЛЕСТЕРОЛ (ЛДЛ)- Што мора да знаете

Холестеролот е маснотија, молекула слична на молекулата на масна киселина, неопходна е за организмот да функционира нормално и здраво. Присутен е во секоја клетка, тој е компонента на крвта и човечкото тело.…