Ознака: инсулин

Што е шеќерна болест, а што инуслин?

Дијабетес или шеќерна болест е пореметување на метаболизмот кое се карактеризира со хронична хипергликемија (покачено ниво на шеќер во крвта) поради нарушено излачување на инсулин, делување на инсулинот или и двете. ШТО…