Ознака: компликации

Какви последици остава високиот притисок врз телото

Хипертензијата или високиот крвен притисок се смета за многу тивка состојба која често е присутна и без никакви симптоми, но сепак и без појавата на симптомите таа може да му нанесе штета…

ВОСПАЛЕНИЕ НА ЖЕЛУДОЧНАТА СЛУЗНИЦА ИЛИ ГАСТРИТИС – Како да го препознаеш?

РИЗИК ФАКТОРИ  Причините кои го зголемуваат ризикот од појава на гастритис се: Инфекција предизвикана од Хеликобактер пилори – Најзначајниот ризик фактор за гастритис е инфекцијата предизвикана од бактеријата Helicobacter pylori. Иако се…

ОПАСНОСТИ ОД ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК: Како хипертензијата влијае на телото

КОМПЛИКАЦИИ ОД ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК Преголемиот притисок на ѕидовите на артериите предизвикан од висок крвен притисок може да ги оштети крвните садови и органите во вашето тело. Колку е повисок крвниот притисок…

Кој е во ризик да заболи од дијабетес тип 2?

Дијабетесот значи делумен или целосен изостанок на производство на инсулин во телото. Ако боледувате од дијабетес тип 2 (дијабетес независен од инсулин) значи дека вашиот панкреас излачува инсулин, но во помали количини…

Што предизвикува дијабетес тип 1 и кои се симптомите

Дијабетес тип 1 ( дијабетес зависен од инсулин) е болест предизвикана од целосен недостаток на инсулин што трае цел живот. ШТО ПРЕДИЗВИКУВА ДИЈАБЕТЕС ТИП 1 Дијабетесот зависен од инсулин се појавува кога…