Ознака: метаболизам

Како да препознаете дека метаболизмот ви е забавен

Метаболизамот е составен од група на хемиски процеси кои влијаат на способноста на телото мастите, шеќерите и протеините да ги претвора во енергија. Кај брзиот метаболизам телото поефикасно произведува енергија, додека кај…

Што е шеќерна болест, а што инуслин?

Дијабетес или шеќерна болест е пореметување на метаболизмот кое се карактеризира со хронична хипергликемија (покачено ниво на шеќер во крвта) поради нарушено излачување на инсулин, делување на инсулинот или и двете. ШТО…