Ознака: нормален крвен притисок

ЛИСТА НА ВРЕДНОСТИ: Што се смета дека е нормален притисок, а кога се дијагностицира хипертензија

Крвниот притисок се мери со помош на апарат за притисок. Првиот, или горниот број, го мери притисокот во артериите кога вашето срце чука (систолен притисок). Вториот, или долниот број, го мери притисокот…