Ознака: превенција

Што мора да знаете за тромбозата

Тромбозата претставува згрутчување на крвта внатре во крвните садови – примарно вените (понекогаш и артерии) што резултира со прекин на протокот на крв нив крвниот сад, исполнетост на крвните садови со згрутчена…

СОВЕТИ како да спречите појава на хипертензија

Ако имате ризик фактори за појава на хипертензија, тогаш задолжително мора да превземете нешто за да се заштитите.  Еве што може да направите: ПОЧНЕТЕ СО ПОЗДРАВА ИСХРАНА Здрави маснотии во исхраната Зголемете…

ЦИРОЗА – Кога црниот дроб пропаѓа

Цирозата на црн дроб е хронична, прогресивна болест која се карактеризира со пропаѓање на црнодробните клетки, создавање на фиброзно ткиво и нарушување на циркулацијата на црниот дроб, што го отежнува функционирањето на…

Што треба да знаеш за исхемничната срцева болест

Болестите на срце и на крвни садови или кардиоваскуларните болести се најчеста причина за смртност кај нас, а меѓу нив, на прво место е исхемичната срцева болест. Покрај исхемичната срцева болест, меѓу…