Ознака: рак на грло на матка

Каква е поврзаноста на високо ризичните ХПВ типови со рак на грлото на матката

Иако цервикалниот карцином, односно ракот на грлото на матката, е од примарен интерес кај жените со перзистентната ХПВ-инфекција, хуман папилома вирусот индуцира карциноми и на вагина, вулва, анус и пенис. Исто така,…

Што е хуман папилома вирус?

Хуман папилома вирусот – ХПВ ја предизвикува најчестата полово пренослива инфекција во светот и е одговорен за речиси сите случаи на карцином на грлото на матката. Гениталната инфекција со хуман папилома вирус…