Ознака: срцебиење

Што кога срцето не чука во правилен ритам

Нарушувањата на срцевиот ритам (аритмии) може да се поделат според фреквенцијата на брадиаритмии (<60/мин) и тахиаритмии (>100/мин), а според местото на појава на суправентрикуларни аритмии (настануват во преткоморите) и на вентрикуларни аритмии…

Кога едно срцебиење се смета за аритмија

ШТО СЕ АРИТМИИ? Срцето има основна задача со своите контракции црпи (пумпа) крв во телото. Истисната функција ја извршуваат две преткомори и две комори. Оваа мехаичка функција е координирана со посебна електрична…