Ознака: фобија

Зошто ни се случуваат одредени фобии

Специфичните (едноставни, изолирани) фобии се карактеризираат со упадлив и траен страв од јасно видливи, ограничени објекти или ситуации, изложување кое речиси секогаш предизвикува моментален анксиозен одговор. Лицето доживува значаен, траен и изразен…

Што е агорафобија или страв луѓе и отворен простор?

Според современата класификација, фобиите спаѓаат во групата под името Фобични анксиозни пореметувања. Фобиите се карактеризираа со стриктна поврзаност за одредени објекти, ситуации, активности или функции на организмот, а секогаш се проследени со…