Ознака: хипертензија

Кои се симптоми на покачен крвен притисокот и како се дигностицира?

Повеќето луѓе кои страдаат од покачен крвен притисок можат и никогаш да не развијат симптоми. Некогаш се случува да минат десетина години пред симптомите да станат очигледни, но во тој случај најчесто…

СОВЕТИ како да спречите појава на хипертензија

Ако имате ризик фактори за појава на хипертензија, тогаш задолжително мора да превземете нешто за да се заштитите.  Еве што може да направите: ПОЧНЕТЕ СО ПОЗДРАВА ИСХРАНА Здрави маснотии во исхраната Зголемете…

Какви последици остава високиот притисок врз телото

Хипертензијата или високиот крвен притисок се смета за многу тивка состојба која често е присутна и без никакви симптоми, но сепак и без појавата на симптомите таа може да му нанесе штета…

Провери кој е твојот ризик фактор за покачен притисок?

ШТО ПРЕДИЗВИКУВА ХИПЕРТЕНЗИЈА? Постојат два типа на висок/покачен крвен притисок. Примарна (есенцијална) хипертензија Кај повеќето возрасни, не може да се утврди причината за висок крвен притисок. Овој тип на висок крвен притисок,…

ЛИСТА НА ВРЕДНОСТИ: Што се смета дека е нормален притисок, а кога се дијагностицира хипертензија

Крвниот притисок се мери со помош на апарат за притисок. Првиот, или горниот број, го мери притисокот во артериите кога вашето срце чука (систолен притисок). Вториот, или долниот број, го мери притисокот…

Во која група за опасност од висок крвен притисок спаѓаш

Хипертензијата може да предизвика болести на срцето, мозокот, очите и бубрезите, односно може да доведе до срцев или мозочен удар, или пак задебелување на ѕидовите на крвните садови. Хипертензија е зголемен крвен…

Кои се симптомите и како да препознаете висок крвен притисок?

ШТО Е АРТЕРИСКА ХИПЕРТЕНЗИЈА Артериска хипертензија е состојба на трајно покачен систолен и/или дијастолен крвен притисок. За хипертензија се смета вредност на крвниот притисок од 140/90 mm Hg и повисоко. Артерискиот притисок…