Ознака: хормони

Како хроничниот стрес доведува до појава на рак

Од претходно е познато дека хроничниот стрес влијае на менталната и емоционална состојба, како и на физичкото здравје на луѓето. Досега истражувањата го поврзуваа хроничниот стрес со забрзани когнитивни оштетувања  и со…

Хормони, лекови, начин на живот – Кои се најголемите ризик фактори за остеопороза

Голем број ризик фактори може да ја зголемат веројатноста од развој на остеопороза, како возраста, расата, начинот на живот, медицинските состојби, лекови и друго. НЕПРОМЕНЛИВИ РИЗИК ФАКТОРИ Некои од ризик факторите за…

ХИПОТИРЕОЗА – Што значи кога тироидеата работи забавено

Болеста Хашимото е нарушување кое влијае на тироидеата, мала жлезда при дното на грлото, под Адамовото јаболко. Штитната жлезда е важен дел од ендокриниот систем, а хормоните на тироидеата контролираат бројни активности…

МЕНОПАУЗА

ДАЛИ МЕНОПАУЗАТА Е НОРМАЛНО СЛУЧУВАЊЕ ИЛИ БОЛЕСТ? Менопаузата е природно случување во животот на жената. Просечната возраст кога настапува менопаузата не е променета со векови. Значајно е продолжено траењето на човечкиот живот,…