Ознака: цироза

ЦИРОЗА – Кога црниот дроб пропаѓа

Цирозата на црн дроб е хронична, прогресивна болест која се карактеризира со пропаѓање на црнодробните клетки, создавање на фиброзно ткиво и нарушување на циркулацијата на црниот дроб, што го отежнува функционирањето на…

Модерно време и “старомоден“ црн дроб

Црниот дроб е најголем орган во човечкото тело – анатомски е едноставен, но функционално е многу сложен. Се наоѓа во десниот горен дел од стомачната шуплина и во поголемиот дел е заштитен…