Како да препознаете дека метаболизмот ви е забавен

Метаболизамот е составен од група на хемиски процеси кои влијаат на способноста на телото мастите, шеќерите и протеините да ги претвора во енергија.

Кај брзиот метаболизам телото поефикасно произведува енергија, додека кај бавниот метаболизам тоа се прави помалку успешно, а тоа значи таложење на калории. Според експертите, освен вообичаените, постојат и нетипични симптоми на забавен метаболизам.

Вообичаени симптоми на бавен метаболизам се:

 • Вишок килограми
 • Намалено либидо
 • Вртоглавица
 • Треска
 • Плиток здив
 • Грчеви
 • Слабост во мускулите
 • Суви очи
 • Засипнатост

Нетипични симптоми на бавен метаболизам се:

 • Студени раце и нозе
 • Несоница
 • Забавеност на движењата, говорот и мислите
 • Трнење на рацете и нозете
 • Отежнато голтање
 • Сува кожа
 • Губење на апетит
 • Главоболка
 • Опаѓање на коса и влакна (особено на веѓите)
 • Болки во мускулите и зглобовите
 • Запек
 • Слаб имунитет

КАКО ДА СЕ ЗАБРЗА МЕТАБОЛИЗМОТ?

Добра вест е дека метаболизмот може да се забрза и тоа многу едноставно – со промена на животните навики.

“Сведувањето на стресот на минимум, квалитетен сон, доволно течности, редовна физичка активност, зголемување на мускулната маса се многу ефикасен начин да се забрза метаболизмот“, потенцираат стручњаците.