СИМПТОМИ НА ПАД НА ИМУНИТЕТОТ

Стресот, недоволната количина на сон, како и болестите, го слабеат имунитетот. Главен показател на состојбата на имуниот систем е колку често сте болни и колку време ви треба да оздравите.

Ако го “ловите“ секој вирус или бактерија и ви е потребно долго време да се опоравите по настинка, грип или друго, проверете во каква состојба ви е имунитетот, а овие пет знаци покажуваат дека имате сериозен проблем:

АЛЕРГИИ – ако имунитетот е преоптоварен или ослабен може да дојде до појава на нови алергии, но исто така и до послаба реакција на алергиите кои лицето веќе ги има.

БЛЕДИ РАЦЕ – проблемите со циркулацијата се знак за дисфункционалност на имуниот систем. Ако рацете пребрзо побледуваат кога се изложени на студено време, тоа значи дека до нив не доаѓа доволно крв. И не само во рацете. Ладен нос, уши или прсти ни испраќаат иста порака и може да упатуваат на лупус или на пореметување во работата на штитната жлезда.

ЦРВЕНА КОЖА – кожата е прва линија на одбрана на организмот. Таа го штити од продор на бактерии и вируси. Ако често се појавуваат осипи по кожата, но ако претходно ако доаѓа до алергиски рекации или појава на дерматитис, сето тоа може да биде сигнал дека имунитетот е преоптоварен.

ПОСТОЈАН ЗАМОР – ако сте постојани уморни, а за тоа не постои очигледна причина како несоница, стрес на работа, настинка, грип или некој друг вирус, заморот може да биде знак дека имунитетот се бори со нешто.

ЧЕСТИ НАСТИНКИ И ИНФЕКЦИИ – ако настинката не поминува или ако ви се повторува вагинална инфекција или воспаление на очите, добро би било да проверите во каква состојба ви е имунитетот и постои ли евентуален ризик за постоење на некоја автоимуна болест.