Зошто се појавуваат грчеви во нозете

Грчевите во нозете се резултат на неволно, неконтролирано и нагло згрчување на мускулите кое може да се случи во билокое време во текот на денот или ноќта. Згрчувањето на мускулите почесто се појавува по некоја физичка активност, или замореност на телото, и тоа може да трае од неколку секунди до неколку минути, при што во зафатениот дел се чувствува силна болка.

Причината за појавата на грчевите во нозете е електролитниот дисбаланс кој предизвикал да дојде со несоодветно испраќање на нервни импулси до клетките во зафатениот мускул.

Во многу случаеви рамнотежата на електролитите во меѓуклеточните простори е нарушена поради недостаток на магнезиум.

Познато е дека магнезиумот освен што допринесува за нормално функционирање на мускулниот и нервен систем, истотака е еден од клучните минерали потребен за одржување на електролитната рамнотежа.

Магнезиумот е минерал кој е неопходен за нормално функционирање на човековото тело, вклучен е секојдневно во повеќе од тристотини ензимски реакции, и е потребен за создавање на енергија.

После зголемена физичка активност, без оглед дали станува збор за извршување на некоја физичка работа или спортска активност, поради зголеменото потење и напрегање на мускулите доаѓа до поголемо губење на магнезиумот, кој би требало да се надокнади  со цел да се избегне појавата на мускулни грчеви или други проблеми.

Дополнувањето на исхраната со магнезиум не само што превентивно делува во поглед на појавата на грчеви, туку може да допринесе и за чувство на поголема енергија кое би овозможило поинтензивно извршување на физичката активност, но и побрзо опоравување по истата.

Dr. Viton – Magnezan B6 е додаток во исхраната каде магнезиумот доаѓа во комбинација со витаминот Б6, кој е додаден со цел да го засили дејството на магнезиумот затоа што има моќ да го зголеми внесот на магнезиумот во клетките и да го намали неговото излачување од телото.  Дополнително витаминот Б6 делува релаксирачки и допринесува за нормална функција на нервниот систем, како и за намалување на заморот и исцрпеноста.

Dr. Viton – Magnezan B6 може да се најде во аптеките на: Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, Зегин како и во другите подобро снабдени аптеки, но достапен е и во DM – дрогерии и Cosmo – Tinex.

Dr. Viton – Magnezan B6 може да се нарача веднаш on- line:

https://alfalab.mk/proizvodi/dr-viton-magnezan-b6/

Или на телефонскиот број: 02 3218 821 секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот и доставата ќе биде извршена најбрзо на посакуваната адреса со брза пошта!